Šperos.lt > Kita > Maisto technologija > Maisto technologijos konspektai
Maisto technologijos konspektai

(4 darbai)

Jūros gėrybėsJūros gėrybių serviravimas. Ikrai. Austrės. Omarai. Langustai. Šalti užkandžiai iš jūros moliuskų. Vėžiai. Moliuskai. Staltiesių bei servetėlių užtiesimas. Gėrimų parinkimas. Baltieji vynai. Šampanas. Puokštės stalui papuošti. Kaip pasirinkti moliuskus ir jūrų gėrybes. Kaip darinėti vandenų gėrybes. Įrankiai. Verpstės formos žuvys: kaip pašalinti žvynus bei žiaunas ir išvalyti. Verpstės formos žuvys: kaip supjaustyti filė arba griežinėliais. Kaip išdaryti ir paruošti sepijas bei kalmarus. Kaip išvalyti ir paruošti aštuonkojus. Kaip paruošti midijas. Kaip ruošti krevetes ir pašalinti jų vidurius. Kaip išlukštenti omarus. Receptai (Krevečių kokteilis, Midijos su migdolais). Skaityti daugiau
Maistinių riebalų išgavimas, rafinavimas, modifikavimas ir stabilizavimasMaisto technologijos ir inžinerijos riebalų konspektas. Riebalų ir aliejaus mokslo ir technologijos pagrindai. Įvadas. Aliejaus ir riebalų išgavimas. Aliejinių sėklų pirminis perdirbimas. Sėklų laikymas. Valymas. Lukštenimas. Sraigtinis presavimas. Ekstrakcija tirpikliu. Pirminio presavimo ekstrakcija tirpikliu. Tiesioginė ekstrakcija tirpikliu. Rūpinių malimas. Aliejaus ir dribsnių laikymas. Aliejinių vaisių ekstrakcija (išgavimas). Alyvuogių aliejaus išgavimas. Palmių ir palmių branduolių aliejaus išgavimas. Žuvinių riebalų išgavimas. Naminių ir jūros gyvūnų riebalų išgavimas. Drėgnas riebalų lydimas. Sausas riebalų lydymas. Rafinavimas. Terminai ir apibrėžimai. Hidratacija (deguming). Rūgštinė hidratacija. Vaškinių medžiagų pašalinimas. Neutralizavimas (šarminis rafinavimas - neutralisation). Muilo ir drėgmės likučių pašalinimas. Aliejaus praplovimas vandeniu. Riebalų apdorojimas citrinų rūgštimi. Aliejaus apdorojimas fosforo rūgštimi. Micelės rafinavimas (neutralizavimas). Džiovinimas (drėgmės pašalinimas iš aliejaus). Balinimas (adsorbcinis rafinavimas) (bleaching). Dezodoravimas (deodorization). Fizinis rafinavimas-dezodoravimas. Aliejaus ir riebalų poliravimas. Skaityti daugiau
Maisto gaminimo technologijosŽuvies patiekalai. Pirminis žuvies paruošimas. Sūdyta žuvis. Virta žuvis. Šutinta žuvis. Troškinta žuvis. Kepta žuvis. Apkepta žuvis. Malta žuvis. Maltos žuvies pusgaminiai. Natūralios žuvies patiekalai. Žuvies filė paruošimas. Žuvies filė be odos paruošimas. Plekšnės filė paruošimas. Žuvų ikrai. Eršketinių žuvų ikrai. Lašišinių žuvų ikrai. Tankiatinklių žuvų ikrai. Bestuburiai ir jūros gėrybės. Paruošimas ir panaudojimas. Krevetės. Krevečių lukštenimas. Vėžiai. Omarai. Jūros dumbliai. Krabai. Kalmarai. Šakutės. Austrės ir midijos. Sraigių patiekalai. Paukštienos patiekalai. Pirminis paukštienos paruošimas. Krūtinėlė. Šlaunelės. Likusi mėsa. Atliekos. Kiaulienos patiekalai. Skerdiena. Kiaulienos panaudojimas pagal rūšį. I rūšies kiauliena. II rūšies kiauliena. Kiaulienos patiekalų ruošimas. Virta ar šutinta kiauliena. Kepta kiauliena. Troškinta kiauliena. Kiaulienos patiekalų pavyzdžiai. Kiaulienos nugarinės kepsnys "kelmas". Įdaryti kiaulių kulniukai. Jautiena. Jaučių skerdenos išpjaustymas. Jautienos panaudojimas pagal rūšį. Aukščiausios rūšies jautiena. 1- os rūšies jautiena. 2-os rūšies jautiena. Jautienos patiekalų ruošimas. Virta ar šutinta jautiena. Kepta jautiena. Troškinta jautiena. Porcijinių mėsos kepsnių ruošimas. Galvijų nugarinės ruošimas kepimui. Lašinukų smaigstymas į veršienos ar jautienos kepsnį. Totoriškas bifšteksas. Pasaulio virtuvės. Kinų virtuvė. Dantų krapštukai. Gėrimai. Makaronai. Soja. Ryžiai. Gaminimas. Pekino antis. Graikų virtuvė. Mėsa. Moussaka. Daržovės. Sūris. Desertai. Bakalava. Vaisiai. Italų virtuvė. Spageti. Pusryčiai. Pietūs. Romos salotos. Desertai. Vakarienė. Vokiečių virtuvė. Pietūs ir vakarienė. Desertai. Gėrimai. Prancūzų virtuvė. Mėsa. Sūris. Pusryčiai. II-ieji pusryčiai. Pietūs. Desertas. Skaityti daugiau
Maisto prekės (4)Maisto prekių klasifikavimas. Maisto prekių konservavimas. Maisto prekių klasifikavimas. Maisto prekių konservavimas. Miltų konditerija. Žaliavos, klasifikavimas, gamybos ypatumai, asortimentas, kokybė, laikymas. Sausainiai. Vafliai. Tortai ir pyragaičiai. Keksai, vyniotiniai, biskvitiniai gaminiai. Jusliniai miltų konditerijos kepinių kokybės rodikliai, pakavimas, laikymas. Paukštiena. Cheminės sudėties ir maistinės vertės ypatumai, klasifikavimas, išdorojimo būdai, kategorijos, kokybė, laikymas. Mėsos subproduktai. Mėsos subproduktai. Pieno konservai ir ledai. Žaliavos, gamybos ypatumai, asortimentas, kokybė, laikymas. Pieno konservai. Pieno produktų fasavimas, pakavimas ir ženklinimas. Ledai. Suklasifikuoti ir išnagrinėti vienos maisto prekių grupės asortimentą, išrinkti pagrindinius gamintojus, pateikti ir paaiškinti du prekių ženklinimo pavyzdžius: maistiniai riebalai. Aliejai. Aliejaus ženklinimas, fasavimas, laikymo sąlygos ir terminai. Skaityti daugiau