Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Maisto technologija>Tamsaus alaus technologija
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Tamsaus alaus technologija

  
 
 
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041
Aprašymas

Pasaulio alaus ir aludarystės istorija istorija. Alaus istorija Biržuose. Rinkuškių alaus daryklos įsikūrimo ir augimo istorija. Tamsaus alaus rūšys. Žaliavos ir pagalbinės technologinio proceso medžiagos. Reikalavimai pagrindinėms žaliavoms. Vanduo. Salyklas. Apyniai . Alaus mielės. Nesalyklinės žaliavos. Pagalbinės technologinio proceso medžiagos. Alaus gamybos technologija.Salyklo priėmimas, laikymas, malimas. Vandens paruošimas (nugeležinimas, minkštinimas, H-katijonavimas). Mentalo užmaišymas. Filtravimas (salyklojų atskyrimas). Salyklojų transportavimas į surinkimo bunkerį. Misos virimas. Koaguliavusių baltymų atskyrimas hidrociklone. Misos šaldymas ir aeravimas. Misos užraugimas alaus mielėmis (fermentavimas). Mielių atskyrimas ir alaus sukošimas. Alaus brandinimas. Alaus filtravimas. Filtruoto alaus laikymas saikikliuose. Alaus pasterizavimas. Alaus išpilstimas. Reikalaviami alaus pakuotei. Alaus ženklinimas. Alaus laikymas sandėlyje ir realizavimas.Tamsaus alaus jusliniai, fizikiniai cheminiai bei mikrobiologiniai rodikliai. Tamsaus alaus jusliniai rodikliai. Tamsaus alus fizikiniai cheminiai rodikliai. Tamsaus alaus mikrobiologiniai rodikliai. Technologiniai bei vidaus transporto įrengimai. Linijų, įrengimų, patalpų sanitarinė priežiūra. Procesų mikrobiologinė – cheminė kontrolė.

Ištrauka

Alus - labai senas gėrimas. Įvairūs šaltiniai mini skirtingas alaus atsiradimo datas. Vienur rašoma kad alus atsirado 2800 metų, kitur nuo 7000 iki 10000 prieš mūsų erą, tačiau visi istorikai sutaria, kad alus sukurtas Mesopotamijoje, teritorijoje tarp Tigro ir Eufrato upių (dabartinėje Sirijos ir Irako teritorijoje). Alaus darymo taisyklės buvo įtrauktos (1728–¬1686 m. pr. Kristų) į garsųjį Hammurabi įstatymų sąvadą, kuris laikomas reikšmingiausias senovės Rytų juridiniu dokumentu. Blogo alaus platinimas buvo baudžiamas, o tokio alaus gamintojus netgi skandindao jų pačių padarytame aluje.
Prieš 5000 m. Egipto Faraonų imperijoje alus buvo kasdienis maisto produktas. Faraono Ramzio III valdymo laikais egiptiečiai alų gėrė iš 3,5 litro talpos taurių. Iš Egipto alus pasiekė senovės graikus, vėliau jie išmokė alų gaminti ir romėnus. Romėnų legionai alaus darymo paslaptis atnešė į Šiaurės Europą. Seniausios žinios apie alaus gamybą germanų žemėse siekia 800 m. prieš Kristų. Pirmojo tūkstantmečio pabaigoje alaus gaminimas perėjo į vienuolynus, ypač Olandijoje ir Belgijoje. Vienuolių alus buvo skanus ir kokybiškas. Pradžioje alus buvo daromas maisto užgėrimui ir pasninkui, tačiau vėliau ir pardavimui. Į Ameriką alus pateko su Kristupo Kolumbo paskutine ekspedicija 1502 m. 1516 m. balandžio 23 d. Vokietijos karalius Vilhelmas IV paskelbė alaus grynumo įstatymą Reinheitsgebot, kuris nurodė, alų daryti tik iš miežių, apynių ir vandens. Vėliau buvo įtrauktos ir mielės. Įprastinis Europoje alus (beer) atsirado Flandrijoje pradėjus vietoje žolių ir prieskonių naudoti apynius.
Pagal naudojamų alaus rauginimui mielių rūšį rauginimo technologijos skiriamos į viršutinio rauginimo - ale tipo ir apatinio rauginimo - lager tipo. Ale technologija labiau paplitusi Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje. Šią technologiją naudojant verdamos tokios alaus rūšys, kaip ALE, BITTER, STOUT, PORTER Anglijoje, ALTBIER, WEISSBIER , KOLCH Vokietijoje, LAMBIC Belgijoje. Lager alaus technologija pasaulyje labai paplitusi (per 90% alaus pagaminama pagal ją).
Pramoninę aludarystę pirmyn pastūmėjo danų mikrobiologo Emilio Hanseno (Emil Christian Hansen) švarios mielių kultūros gavimo metodo ištobulinimas 1883 m. Karlsberg laboratorijoje Kopenhagoje. Nuo to laiko šviesus alus pradėjo labai populiarėti išstumdamas iš rinkos tamsų Bavarijos alų. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2012-04-02
DalykasMaisto technologijos referatas
KategorijaKita >  Maisto technologija
TipasReferatai
Apimtis38 puslapiai 
Literatūros šaltiniai13
Dydis74.37 KB
AutoriusDanguole
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2007 m
Klasė/kursas4
Mokytojas/DėstytojasR. Kublickas
Švietimo institucijaKauno Technologijos Universitetas
FakultetasCheminės technologijos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Tamsaus alaus technologija [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 38 puslapiai 
  • Kauno Technologijos Universitetas / 4 Klasė/kursas
  • R. Kublickas
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą