Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Maisto technologija>Alaus gamybos technologijos
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Alaus gamybos technologijos

  
 
 
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132
Aprašymas

Individuali užduotis: Miežių mirkymas. Mirkymo metu miežio grūde vykstantys procesai. Miežių mirkymo būdai. Svarbiausi faktoriai, veikiantys žalio salyklo kokybę ir išeigą. Salyklo daiginimo būdai. Salyklo gamyba. Miežių daiginimo morfologiniai – biocheminiai procesai. Miežių mirkymas. Mirkymo metu miežio grūde vykstantys procesai. Miežių mirkymo būdai. Orinis – vandeninis mirkymas. Mirkymas nepertraukiamame oro ir vandens sraute. Drėkinamasis (purškiamasis) mirkymas. Orinis – drėkinamasis (purškiamasis) mirkymas. Mirkymas su prailgintom oro srauto pauzėm (pneumatinis mirkymas). Pakartotinio mirkymo metodas. Svarbiausi faktoriai, veikiantys žalio salyklo kokybę ir išeigą. Salyklo daiginimo būdai. Drėgmės kiekis. Temperatūra. Aeracijos laipsnis. Daiginimo trukmė. Grūdų kvėpavimas. Daiginimo būdai. Salyklo daiginimas padinėse salyklidėse. Dėžinės salyklidės. Salyklidė su judančia lysve. Būgninė salyklidė. Salyklo gamyba. Miežių daiginimo morfologiniai – biocheminiai procesai.

Ištrauka

Mirkymas – tai miežių paruošimas prieš daiginimą. Mirkymo metu aktyvizuojami gyvybinės veiklos ir su ja susijusių fiziologinių, fizinių ir fermentinių pokyčių procesai. Be to, vanduo – transportinė priemonė, kuri pateikia gemalo vystymuisi būtinas maistingąsias medžiagas.
Grūdai mirkomi tokiu būdu, kad į pagrindines sudedamąsias dalis – endospermą ir gemalą – patektų pakankamai drėgmės. Todėl, visų pirma, būtina teisingai parinkti mirkymo režimą, numatyti išankstinį plovimą vandeniu ir miežių dezinfekciją, nes po valymo ir rūšiavimo miežiuose lieka lengvasvorės priemaišos ir mikroorganizmai.
Grūdų daiginimas gali būti sėkmingas tik esant tam tikram drėgmės kiekiui. Daigelis pradeda dygti esant 30  drėgmei, esant 38-40 drėgmei, grūdai dygsta greitai ir vienodai, o norint, kad ištirptų grūdo endospermas, t.y., kad funkcionuotų fermentų kompleksas, drėgmė turi būti 44 – 48. Šviesaus salyklo gamyboje stengiamasi, kad drėgmė būtų 42 – 48, o tamsaus salyklo – 44-47.
Mirkymo metu vanduo prasiskverbia į grūdo vidų dėl skirtingo miežių hidrofilinių medžiagų gebėjimo sugerti vandens molekules ir formuoti junginius veikiant tarpmolekulinių jėgų traukai.
Iki mirkymo miežių drėgmė yra 10 – 14, o hidrofilinių junginių hidratacijai yra būtina, kad drėgmė būtų apie 35 – 40, tada formuojasi koloidiniai geliai, kuriuose vanduo yra mažai judrus. Gemalas gerai absorbuoja vandenį, nes jame yra kapiliarinių kanalų ir baltyminių medžiagų, turinčių savybę brinkti.
Mirkymo trukmę įtakoja cheminė grūdo sandara, visų pirma krakmolo ir baltymų kiekis. Kuo daugiau baltymų yra miežiuose, tuo lėčiau miežiai brinksta. Mažabaltyminiai miežiai, turintys daugiau krakmolo, vandenį sugeria daug greičiau. Nustatyta, kad miežiai, kurie greit mirksta, lengviau perdirbami salyklidėje, o technologinis ciklas užtrunka trumpiau ir vyksta geriau.
Dėl vandens absorbcijos ir osmosinio slėgio ląstelių viduje, kurį sąlygoja tirpios tarpląstelinės medžiagos, koloidai brinksta ir grūdo dydis padidėja 45.
Vandens sugėrimo greitis miežiuose priklauso nuo rūšies, sandaros, brendimo ir klimatinių grūdų augimo sąlygų. Nuo miežio endospermo pobūdžio – ar miltiniai ar stikliški grūdai – priklauso vandens pasisavinimo greitis. Miltiniai grūdai drėgsta greičiau nei stikliški.
Skirtingo dydžio grūdai drėksta nevienodu greičiu. Mažesni grūdai mirksta greičiau nei dideli grūdai. Todėl, norint gauti vienalytį drėgnumą, reikia naudoti vienos rūšies, vienodus pagal standartą ir dydį grūdus. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-09-25
DalykasMaisto technologijos kursinis darbas
KategorijaKita >  Maisto technologija
TipasKursiniai darbai
Apimtis30 puslapių 
Literatūros šaltiniai18 (šaltiniai yra cituojami)
Dydis693.74 KB
AutoriusDeimante
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaVilniaus Gedimino Technikos Universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Alaus gamybos technologijos [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą