Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Pramonė ir gamyba>Jogurto gamybos cecho projektavimas
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Jogurto gamybos cecho projektavimas

Aprašymas

Gaminamas jogurtas ir grietinėlė. Našumas 8000 kg/pam. pagamintos produkcijos. Santrauka. Įvadas. Žaliavos ir pagrindinių medžiagų charakteristika. Gaminamų produktų charakteristika. Kokybės ir sudėties įvertinimo periodiškumas. Kokybės ir sudėties įvertinimas. Technologinių procesų analizė. Gamybos būdo parinkimas. Jogurto ir grietinėlės technologinė schema su rėžimais. Gamybos technologinio proceso aprašymas. Technologiniai skaičiavimai. Įrengimų parinkimas. Darbo grafikas. Įrengimų parinkimas ir darbo valandos. Produkto gamybos schema, srautų diagrama. Rizikos veiksniai SVT pagrindimas. Kritinės ribos. Grietinėlės srauto diagrama. Gamybinių patalpų ir sandėlių plotų apskaičiavimas, komponavimas. Garo, vandens ir elektros energijos sąnaudų skaičiavimas. Gamybinė sanitarija ir asmens higiena. Gamtos apsauga. Saugumo technika ir apsauga nuo gaisro. Sąmatiniai ir ekonominiai skaičiavimai. Gamybos ir pardavimų apimties prognozė. Projekto investicijos ir jų finansavimo šaltiniai. Apyvartinio kapitalo poreikio skaičiavimas. Kapitalas, jo sudėtinės dalys ir projekto finansavimo šaltiniai. Gamybos išlaidos gaminių savikaina, kainos, pelningumas. Tiesioginių gamybos išlaidų apskaičiavimas. Netiesioginių gamybos išlaidų apskaičiavimas. Materialaus ilgalaikio turto vertė ir nusidėvėjimo padengimas. Darbininkų laikininkų darbo užmokesčio skaičiavimas. Vadovų ir specialistų darbo užmokesčio skaičiavimas. Pelno paskirstymas. Grynųjų pinigų srautų ir investicijų efektyvumo įvertinimas. Apibendrinimas.

Ištrauka

Lietuva nuo seno pasižymi giliomis tradicijomis pienininkystės srityje. Nors pieno gamybos ir perdirbimo vystymasis istoriniu požiūriu buvo gana netolygus, tačiau pienininkystė visais laikais buvo viena svarbiausių mūsų šalies ūkio struktūrinė dalis.
Pieną ir jo produktus žmogaus vartoja labai seniai. Lietuvos teritorijos gyventojai pieną ir jo produktus ( varškę, rūgusį pieną, sviestą ) jau žinojo II a.pr.m.e., tačiau šie produktai buvo gaminami namų ūkyje. Tiek Europoje, tiek kitose šalyse pieno pramonės pradžia laikoma XIX a.antroji pusė, kai buvo išrastas separatorius ir išvestos grynos phno rūgšties bakterijų kultūros. Pastaruoju metu pieno pramonė yra viena labiausiai besivystančių maisto pramonės šakų. Gaminami įvairūs produktai, kurių gamyboje panaudojama pažangios technologijos, griežti reikalavimai keliami žaliavai, iš kurios gaminami pieno produktai.
Piene yra visų žmogui reikalingų maistinių medžiagų, todėl jis ypač vertingas maisto produktas Šiuolaikiniais moksliniais duomenimis, piene - sudėtingoje koloidinėje sistemoje - yra daugiau kaip šimtas įvairių cheminių medžiagų, kurių kiekviena atskirai arba visų kompleksas turi didelę reikšmę mitybai.
Rūgštūs pieno produktai - vieni iš seniausiai gaminamų maisto produktų. III -IV a.Graikijoje ir Romos imperijoje jie buvo gaminami iš ožkų ir avių pieno. Ypač daug rūgščių pieno produktų pradėta gaminti XX a.pradžioje, kai I.Mečnikovas ištyrė jų reikšmę žmonių mitybai. Jis nustatė, kad pienarūgščio rūgimo bakterijos virškinamajame trakte sudaro rūgščią aplinką, kuri stabdo puvimo bakterijų dauginimąsi. Virškinamajame trakte puvimo bakterijos sukelia maisto baltymų skilimą, susidarant indolui, skatolui ir kitoms nuodingoms medžiagoms. Patekusios į kraują, jos sutrikdo normalią organizmo gyvybinę veiklą.
Jogurtas - populiariausias pienarūgštis produktas pasaulyje. Jogurtas - tai tradicinis Balkanų pusiasalio ir Vakarų Azijos tautų pienarūgštis gėrimas, kuris tūkstančius metų namų ūkiuose gaminamas iš avių, ožkų, buivolų bei karvių pieno. Jis vadinamas įvairiai : jagurtas, jogurtas, juartas, džinas. Tai priklauso nuo šalies, kur jis gaminamas. Konsistencija, skonis ir aromatas vienoje šalyje skiriasi nuo kitos. Kai kuriose vietovėse jogurtas gaminamas kaip didelio klampumo skystis, kai tuo tarpu kitose šalyse jis yra minkšto gelio formos.
Pirmieji apie jogurtą dar XVIII a.pranešė vokiečių pirkliai Engelbertas ir Kempferis. Jie knygoje, išleistoje Vokietijoje 1712 m., aprašė savo apsilankymą persų šacho rūmuose. Kaip vienas iš rytų stebuklų svetimšaliams buvo parodyta jogurto gamyba.
XX a. Europoje pramoninė jogurto gamyba pergyveno didelį pakilimą, kai rusų mokslininkas I.Mečnikovas 1911 m.aprašė jogurto reikšmę gyventojų mitybai. Jis rašė "Balkanų šalyse gaminamas skystas jogurtas iš natūralaus pieno ir vartojamas kaip gėrimas. Tai labai maistingas ir

sveikas produktas, kurio mikroflora žmogaus organizme stabdo žalingus puvimo procesus ir gali pailginti žmogaus amžių. "Šio amžiaus 3-jame dešimtmetyje jogurtas pardėtas gaminti Šiaurės Amerikoje ir Australijoje.
Vėliau buvo nustatyta, kad jogurtas labai vertingas maisto produktas. Pavyzdžiui, prancūzų mokslininkai, atlikę tyrimus, nurodo, kad dažnai vartojant jogurtą stiprėja žmogaus imunitetas, geriau absorbuoja kalcį, sulaiko pūlinių augimą ir t.t.
Dabar jogurtas yra populiariausias pienarūgštis pieno produktas pasaulyje. Statistiniai duomenys tvirtina, kad daugelyje pasaulio šalių jogurto gamyba ir vartojimas nuolat auga. Jį gamina stambiausios pieno perdirbimo kompanijos ) "Nestle", "Danone", "Arle", "Valio" ir kt. ) ir jį eksportuoja į daugelį pasaulio šalių. Jogurtas labai mėgstamas Didžiojoje Britanijoje, kur įsitvirtino Miulerio firma iš Vokietijos, ji pastatė modernų trijų aukštų jogurto fabriką, kuris per metus pagamina iki 900 mln.šio produkto indelių.
1990 m. Graikijoje, Fogės mieste, buvo pastatyta stambiausia jogurto įmonė, kurioje per parą pagaminama 3 mln.indelių, 16 rūšių jogurto. Daugiausia pagamina "Totai" tipo jogurto -tai varškės ir jogurto derinys. Jis turi 20% sausųjų medžiagų, iš jų 10 % riebalų.
JAV daug gaminama jogurto be stabilizatorių iš sojų ( 80 % ) ir karvių pieno (20%) mišinio. Be to, JAV gaminamas jogurtas su specialiais aromatizatorių preparatais. Taikant biotechnologinius metodus, gaminami įvairūs ( spanguolių, braškių, serbentų, aviečių, vynuogių, kriaušių, bananų, citrinų, abrikosų ir kt.) vaisių ir uogų aromatiniai preparatai. Taip gaunamas labai aromatingas, grietinės konsistencijos produktas. Mėgstamas JAV ir užšaldytas všių ir daržovių priedais, su kuo mažesniu riebalų ir cukraus kiekiu. Taigi jogurias atitinka įvairių žmonių skonį ir sveiko produkto reikalavimus.
Didžiausios pasaulio technologinių mašinų gamybos firmos ( 'Tetra Lavai", "Westfalia Separator", APV ir kitos) kuria vis tobulesnius įrenginius ir linijas jogurtui gaminti. Pasaulio mokslininkai ir praktikai nenuilsdami ieško technologinių patooulinimų ir priedų šiam produktui gaminti ir įpakuoti.
Atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje į mūsų kraštą plūstelėjo olandiško, suomiško, vokiško ir kitų šalių jogurto siuntos.
Neilgai trukus pirkėjų įtarumas buvo palaužtas ir naujas pieno produktas - jogurtas -užkariavo didžiųjų Lietuvos miestų parduotuves. Tik 1992 m. Lietuvos pieno perdirbimo įmonės susigriebė ir pradėjo pačios gaminti šį produktą. Pirmiausia Panevėžio pieninė pradėjo gaminti jogurtą ir net dovanai siūlė paragauti. Dabar jį gamina visos didžiosios šalies pieno perdirbimo bendrovės. 1997 m. šalyje buvo pagaminta 1,7 tūkst.t joguno, manoma, kad panašus kiekis į Lietuvą buvo įvežtas ir iš kitų šalių. Mūsų įmonės išplėtė jogurto gamybos asortimentą, gerokai pagerino kokybę, įpakavimą, todėl reikia manyti, kad lietuviško jogurto gamyba nuolat didės. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-01-05
DalykasPramonės ir gamybos diplominis darbas
KategorijaPramonė ir gamyba
TipasDiplominiai darbai
Apimtis61 puslapis 
Literatūros šaltiniai6
Dydis75.01 KB
Autoriuszilwa74
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/DėstytojasL.Baltuškienė
Švietimo institucijaUtenos regioninis profesinio mokymo centras
Failo pavadinimasMicrosoft Word Jogurto gamybos cecho projektavimas [speros.lt].rtf
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Diplominiai darbai
  • 61 puslapis 
  • Utenos regioninis profesinio mokymo centras / 3 Klasė/kursas
  • L.Baltuškienė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą