Šperos.lt > Konspektai
Konspektai

(4248 darbai)

Lotynų kalba20 lotynų kalbos gramatikos temų. Frazės. Linksniuotės. Asmenuotės. Skaityti daugiau
Lotynų kalba ir jos istorijaLotynų kalba ir jos istorija. Lotynų kalbos vieta indoeuropiečių kalbų šeimoje. Lotyniški tarptautiniai žodžiai ir lotynų kalbos poveikis lietuvių kalbai. Lotynų kalbos įtaka Europos kalboms. Vakarų romanų kalbos. Prancūzų kalba. Frankai. Langue d’Oïl. Lotynų kalbos įtaka prancūzų kalbai. Šiuolaikinė prancūzų kalbos gramatika. Ispanų kalba. Kalbos istorija. Lotynų kalbos įtaka ispanų kalbai. Ispanų ar kastilų kalba? Katalonų kalba. Portugalų kalba. Italų kalba. Šiaurės Dunojaus kalbos. Rumunų kalba. Kalbos sandara. Moldavų kalba. Kalbinė diferenciacija. Pietų Dunojaus kalbos. Skaityti daugiau
LPT sąsajosLygiagreti sąsaja (LPT). Standartinis LPT prievadas (SPP). IEEE 1284 standartas. Režimas EPP (Enchanced Parallel Port). LPT prievado panaudojimas. LPT prievado programavimas. COM signalų tipai. Perdavimo protokolo valdymas. Nuoseklaus prievado registrai. Klaviatūros ir PS/2 portai. Skaityti daugiau
M. Michelbertas "Senasis geležies amžius Lietuvoje"Rašytiniai šaltiniai. I – IV amžiaus paminklų tyrinėjimai. Gyvenvietės ir piliakalniai. Vakarų Lietuvos kapinynai su akmenų vainikais. Nemuno žemupio kapinynai. Centrinės Lietuvos kapinynai. Žemaitijos ir Šiaurės Lietuvos pilkapiai. Rytų Lietuvos pilkapiai. Užnemunės laidojimo paminklai. Laikotarpio sąlyginė ir absoliuti chronologija. I - IV amžiaus dirbiniai. Papuošalai. Darbo įrankiai ir ginklai. Kiti buities daiktai. Žemdirbystė. Gyvulininkystė. Medžioklė ir žvejyba. Geležies gamyba ir kalvystė. Spalvotųjų metalų apdirbimas. Medžio apdirbimas. Kiti verslai. Prekybiniai ryšiai. Dvasinės kultūros klausimai I - IV amžiuje. Pirmykštės bendruomenės santvarkos irimas. Skaityti daugiau
M. Servantesas "Don Kichotas" (3)Romano analizė-konspektas. Kodėl Servantesas taip išjuokė riterių romanus? Charakteriai. Kompozicija ir stilius. Skaityti daugiau
Macromedia DreamweaverPraktinis darbas su Macromedia Dreamweaver. Paprasčiausias WWW dokumentas. Įvairių stilių tekstas. Stilių lentelės sukūrimas. Grafiniai elementai. Nuorodos. Sąrašai. Lentelės. Rėmeliai. Formos. Kiti naudingi dalykai. Užduotis. Skaityti daugiau
Mada (3)Mada ir jos tendencijos. Mada ir visuomenės sluoksniai. Kodėl mada keičiasi. Vidinės dinamikos teorijos. Mada kaip laikmečio dvasios išraiška. Sisteminės teorijos ir praktika. Mada kaip atotrūkis nuo nusistovėjusių tradicijų. Mada kaip psichologinė bei socialinė saviraiška. Mados istorija. Mada – individualizmo ir prisitaikymo poreikių mišinys. Mados instinktas. Estetika ar viliojimo menas. Drabužių mados paslaptys. Sėkmės apranga. Nepaprasta kasdienybė. Vakaras už rytą protingesnis. 10 taisyklių, kad darbe atrodyti puikiai būtų lengva. Dalykinis drabužių stilius. Vyriška atributika. Dalykiškas moteriškumas. Audiniai ir spalvos. Švarkai ir palaidinės. Sijonai. Kelnės. Aksesuarai. Versle jūsų išvaizda apie jus vizualiai pasako viską. Drabužiai kalba – žmonės klausosi. Vakariniai drabužiai. Septynios taisyklės. Rudens - žiemos sezono "perliukai". Mados ateitis. Vakarėlis: 10 "TAIP" jei nori atrodyti nepriekaištingai. Skaityti daugiau
Mados sociologijaMada ir socialinė struktūra. Mada socialinėje stratifikacijos simbolių sistemoje. Mada ir prestižas. Mada ir gyvenimo stilius. Socialiniai gyvenimo stiliai ir mados santykių interpretacija. Skaityti daugiau
Mafijos verslo įmonės, veiklos ypatumaiŽodis "mafija". Tikroji verslo prigimtis. Mafijos etikos taisyklės. Verslo pagrindiniai principai. Straipsnis iš žurnalo "EKSTRA". Skaityti daugiau
Magdeburginiai miestai. SavivaldaMagdeburginiai miestai LDK (Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje). Magdeburgo teisė Lietuvoje. Savivalda. Skaityti daugiau
Magnetinės medžiagosFizinė magnetinių medžiagų savybių prigimtis. Magnetinių medžiagų klasifikacija. Diamagnetikai ir jų magnetinės savybės. Paramagnetikai ir jų magnetinės savybės. Feromagnetikai ir jų magnetinės savybės. Antiferomagnetikų magnetinės savybės. Ferimagnetikų magnetinės savybės. Metamagnetikų magnetinės savybės. Magnetinių medžiagų klasifikacija ir panaudojimas elektronikoje. Svarbiausi magnetinių medžiagų rodikliai. Magnetinių medžiagų magnetinės skvarbos priklausomybė nuo įvairių faktorių. Ryšys tarp magnetinių savybių ir medžiagų struktūros. Magnetiniai nuostoliai ir jų atsiradimo mechanizmai. Magnetinių nuostolių mažinimo būdai. Magnetinių medžiagų savybių anizotropija. Terminio ir mechaninio apdirbimo poveikis magnetinių medžiagų savybėms. Plonos plėvelės iš magnetinių medžiagų ir jų panaudojimas. Neferomagnetinių medžiagų ir metalų lydinių feromagnetinės savybės. Magnetinių medžiagų senėjimas. Magnetinių medžiagų struktūra. Magnetiškai minkštų medžiagų savybės ir klasifikacija. Magnetiškai minkštos medžiagos su stačiakampe histerezės kilpa. Aukštadažnės magnetinės medžiagos. Feritai. Feritų gamybos metodai. Magnetodielektrikai. Skaityti daugiau
Maironio kūrybaPoeto svarbumas. Biografijos duomenys. Svarbiausios gyvenimo, veiklos ir kūrybos datos. "Pavasario balsai" -svarbiausia Maironio knyga. Poezijos tema. Eilėraščio situacija. Patriotiniai eilėraščiai. "Nebeužtvenksi upės". Bendrumo ir atskirumo jungtis. Poema "Jaunoji Lietuva" (1907). Apibendrinimas. Skaityti daugiau
Maistinių riebalų išgavimas, rafinavimas, modifikavimas ir stabilizavimasMaisto technologijos ir inžinerijos riebalų konspektas. Riebalų ir aliejaus mokslo ir technologijos pagrindai. Įvadas. Aliejaus ir riebalų išgavimas. Aliejinių sėklų pirminis perdirbimas. Sėklų laikymas. Valymas. Lukštenimas. Sraigtinis presavimas. Ekstrakcija tirpikliu. Pirminio presavimo ekstrakcija tirpikliu. Tiesioginė ekstrakcija tirpikliu. Rūpinių malimas. Aliejaus ir dribsnių laikymas. Aliejinių vaisių ekstrakcija (išgavimas). Alyvuogių aliejaus išgavimas. Palmių ir palmių branduolių aliejaus išgavimas. Žuvinių riebalų išgavimas. Naminių ir jūros gyvūnų riebalų išgavimas. Drėgnas riebalų lydimas. Sausas riebalų lydymas. Rafinavimas. Terminai ir apibrėžimai. Hidratacija (deguming). Rūgštinė hidratacija. Vaškinių medžiagų pašalinimas. Neutralizavimas (šarminis rafinavimas - neutralisation). Muilo ir drėgmės likučių pašalinimas. Aliejaus praplovimas vandeniu. Riebalų apdorojimas citrinų rūgštimi. Aliejaus apdorojimas fosforo rūgštimi. Micelės rafinavimas (neutralizavimas). Džiovinimas (drėgmės pašalinimas iš aliejaus). Balinimas (adsorbcinis rafinavimas) (bleaching). Dezodoravimas (deodorization). Fizinis rafinavimas-dezodoravimas. Aliejaus ir riebalų poliravimas. Skaityti daugiau
Maisto gaminimo technologijosŽuvies patiekalai. Pirminis žuvies paruošimas. Sūdyta žuvis. Virta žuvis. Šutinta žuvis. Troškinta žuvis. Kepta žuvis. Apkepta žuvis. Malta žuvis. Maltos žuvies pusgaminiai. Natūralios žuvies patiekalai. Žuvies filė paruošimas. Žuvies filė be odos paruošimas. Plekšnės filė paruošimas. Žuvų ikrai. Eršketinių žuvų ikrai. Lašišinių žuvų ikrai. Tankiatinklių žuvų ikrai. Bestuburiai ir jūros gėrybės. Paruošimas ir panaudojimas. Krevetės. Krevečių lukštenimas. Vėžiai. Omarai. Jūros dumbliai. Krabai. Kalmarai. Šakutės. Austrės ir midijos. Sraigių patiekalai. Paukštienos patiekalai. Pirminis paukštienos paruošimas. Krūtinėlė. Šlaunelės. Likusi mėsa. Atliekos. Kiaulienos patiekalai. Skerdiena. Kiaulienos panaudojimas pagal rūšį. I rūšies kiauliena. II rūšies kiauliena. Kiaulienos patiekalų ruošimas. Virta ar šutinta kiauliena. Kepta kiauliena. Troškinta kiauliena. Kiaulienos patiekalų pavyzdžiai. Kiaulienos nugarinės kepsnys "kelmas". Įdaryti kiaulių kulniukai. Jautiena. Jaučių skerdenos išpjaustymas. Jautienos panaudojimas pagal rūšį. Aukščiausios rūšies jautiena. 1- os rūšies jautiena. 2-os rūšies jautiena. Jautienos patiekalų ruošimas. Virta ar šutinta jautiena. Kepta jautiena. Troškinta jautiena. Porcijinių mėsos kepsnių ruošimas. Galvijų nugarinės ruošimas kepimui. Lašinukų smaigstymas į veršienos ar jautienos kepsnį. Totoriškas bifšteksas. Pasaulio virtuvės. Kinų virtuvė. Dantų krapštukai. Gėrimai. Makaronai. Soja. Ryžiai. Gaminimas. Pekino antis. Graikų virtuvė. Mėsa. Moussaka. Daržovės. Sūris. Desertai. Bakalava. Vaisiai. Italų virtuvė. Spageti. Pusryčiai. Pietūs. Romos salotos. Desertai. Vakarienė. Vokiečių virtuvė. Pietūs ir vakarienė. Desertai. Gėrimai. Prancūzų virtuvė. Mėsa. Sūris. Pusryčiai. II-ieji pusryčiai. Pietūs. Desertas. Skaityti daugiau
Maisto prekės (4)Maisto prekių klasifikavimas. Maisto prekių konservavimas. Maisto prekių klasifikavimas. Maisto prekių konservavimas. Miltų konditerija. Žaliavos, klasifikavimas, gamybos ypatumai, asortimentas, kokybė, laikymas. Sausainiai. Vafliai. Tortai ir pyragaičiai. Keksai, vyniotiniai, biskvitiniai gaminiai. Jusliniai miltų konditerijos kepinių kokybės rodikliai, pakavimas, laikymas. Paukštiena. Cheminės sudėties ir maistinės vertės ypatumai, klasifikavimas, išdorojimo būdai, kategorijos, kokybė, laikymas. Mėsos subproduktai. Mėsos subproduktai. Pieno konservai ir ledai. Žaliavos, gamybos ypatumai, asortimentas, kokybė, laikymas. Pieno konservai. Pieno produktų fasavimas, pakavimas ir ženklinimas. Ledai. Suklasifikuoti ir išnagrinėti vienos maisto prekių grupės asortimentą, išrinkti pagrindinius gamintojus, pateikti ir paaiškinti du prekių ženklinimo pavyzdžius: maistiniai riebalai. Aliejai. Aliejaus ženklinimas, fasavimas, laikymo sąlygos ir terminai. Skaityti daugiau
Maitinimo organizavimas ir aptarnavimas (2)Pobūviai. Pobūvių rūšys. Pobūvio organizavimas. Užsakymo priėmimo tvarka. Stalų formos. Pasiruošimas pobūviui. Patiekalų patiekimo metodai. Individualus aptarnavimas. Aptarnauja vienas padavėjas. Aptarnavimas dviese. Grandininis aptarnavimas. Prancūziška aptarnavimo sistema (chef~de-rang). Amerikietiška aptarnavimo sistema. Rusiška aptarnavimo sistema. Užsakymų priėmimas Pobūviams ir jų organizavimas. Pasiruošimas pobūviui. Svečių susodinimas. Banketai daliniu aptarnavimu Ir jų charakteristika. Banketas, kurį pikiai Aptarnauja padavėjai. Serviravimas. Banketo aptarnavimas. Švediškas stalas. Pobūvis furšetas. Banketo furšeto aptarnavimas. Kokteilis furšetas arba baras – kokteilis. Organizuojant kokteilį gali būti keli variantai. Kokteilis furšetas. Kavos ir arbatos stalo ypatumai. Kavos receptūros. Arbatos receptūros. Naujųjų metų stalas. Naujųjų metų valgiaraštis. Kalėdų stalas. Kalėdų stalo valgiaraštis. Lietuviško stalo dengimo ypatumai. Lietuviško stalo valgiaraštis. Bridžo vakarėlis. Valgiaraštis keturiems asmenims. Vaikų vaišių stalas. Vaikų vaišių meniu. Gedulingų pietų stalas. Gedulingų pietų valgiaraštis. Medžiotojų stalas. Medžiotojų stalo valgiaraštis. Kūčių vakarienės stalo ypatumai. Vestuvinio stalo dengimo ypatumai. Sidabrinių ir auksinių vestuvių stalo dengimo ypatumai. Vestuvinio stalo valgiaraštis. Piknikai, jų ypatumai ir aptarnavimas. Oficialių delegacijų, vyriausybės narių, aukštų užsienio svečių bei visuomenės veikėjų Priėmimas ir aptarnavimas. Priėmimai. Priėmimų rūšys ir ypatumai. Meniu sudarymas. Konferencijų, simpoziumų, pasitarimų, Derybų dalyvių aptarnavimas. Skaityti daugiau
Makedonija (2)Aleksandras. Tolerancija Rytų kultūrai ir papročiams. Graikiškos kultūros skleidimas. Filosofija. Kinikai. Hedonistai. Epikūras. Stoicizmas. Etika. Skeptikai. Skaityti daugiau
MakiažasKosmetikos istorija. Makiažas. Pavasaris. Vasara. Ruduo. Žiema. Makiažo paskirtis. Rytinis makiažas. Dieninis makiažas. Vakarinis makiažas. Proginis makiažas. Vyrų makiažas. Fantastinis sceninis makiažas. Nešiojančių akinius makiažas. Nuotraukoms ir filmavimui makiažas. Verslo makiažas. Makiažui naudojami įrankiai ir priemonės. Makiažo atlikimo tvarka. Demakiažas. Antakių korekcijos. Idealių antakių formos schema. Veido formų korekcijos. Normali veido forma. Keturkampis veidas. Trikampis veidas. Stačiakampis veidas. Trapecijos formos veidas. Pailgas veidas. Apvalus veidas. Veido dalių korekcijos. Kaktos korekcijos. Nosies korekcijos. Smakro korekcijos. Akių vokų kontūravimas. Akių formos korekcijos. Lūpų korekcijos. Verslo makiažas išryškinantis akis. "Padūmavusių" akių makiažas. Aksominis vakarinis makiažas. Ką svarbu žinoti? Priedai (10 psl.). Skaityti daugiau
Making efective presentationIntroduction: Podium Panic. Four Basic Steps: strategy, structure, style. Supplement: questions and challenges. Conclusion: A Checklist for your Presentation. An Outline for Your Presentation. An evaluation form that will be used for your presentation. Using Visual Aids Effectively. Skaityti daugiau
MakroekonomikaNedarbas ir jo skaičiavimai, nedarbo rūšys, natūralus nedarbo lygis, nedarbo socialiniai, ekonominiai kaštai, infliacijos esmė ir jos atmainos, infliacijos pasekmės, infliacija ir palūkanų norma: Fišerio efektas, infliacijos priežastys, ryšys tarp infliacijos lygio ir nedarbo lygio: Filipso kreivė, klasikų požiūris į ekonomikos augimą, SOLOU ekonomikos augimo modelis, ekonominio augimo samprata, tikrosios investicijos. Skaityti daugiau
......