Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Maisto technologija>Prebiotikai naudojami pieno pramonėje
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Prebiotikai naudojami pieno pramonėje

  
 
 
123456789101112131415161718192021
Aprašymas

Pieno ir pieno produktų higienos kursinis darbas. Įvadas. Prebiotikai, jų samprata. Prebiotikų panaudojimas pieno pramonėje. Inulinas. Laktuliozė, jos veikimas. Laktulozės panaudojimas, poveikis organizmui. Laktilolis. Laktocukrozė. Akacijų sakai, jų produktai (Fibregum). Fibregum įtaka jogurto savybėms. Pieno produktų su prebiotikais rinkos apžvalga. Išvados.

Ištrauka

Pienas ir iš jo pagaminti produktai yra vieni svarbiausių mūsų mityboje, nes juose gausu visų reikalingų organizmui ir lengvai pasisavinamų maisto medžiagų - riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų, vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, imuninių medžiagų. Be pagrindinės funkcijos – aprūpinti organizmą maistinėmis ir energetinėmis medžiagomis, pieno produktai gali stiprinti žmogaus organizmą, veikti profilaktiškai, mažinti susirgimų riziką [1]. Tokiai kategorijai priskiriami funkcionaliojo pieno produktai, papildyti fiziologiškai aktyviomis veikliosiomis dalimis – prebiotikais.
Šio kursinio darbo tikslas – yra supažindinti su viena funkcionaliojo maisto veikliąja dalimi – prebiotikais bei jų panaudojimu pieno pramonėje. Darbe yra pateikta bendra prebiotikų samprata, panagrinėtas jų veikimas bei fiziologinis poveikis žmogaus organizmui. Kursiniame darbe yra pateikta trumpa, rinkoje esančių pieno produktų su prebiotikais, apžvalga.

Terminą "prebiotikai" pirmasis suformulavo R.Gibsonas, apibūdindamas žmogaus žarnyne neabsorbuojamas, bet naudingų žarnyno mikrofloros atstovų augimą skatinančias ir (arba) jų metabolizmą aktyvinančias medžiagas [1].
Prebiotikai – tai žarnyno mikrofloros charakteristikas pagerinantis substratas, maistinė terpė naudingoms žarnyno bakterijoms. Amerikos mokslininkai prebiotines skaidulas įvardija kaip vieną iš svarbiausių XX amžiaus mitybos ir žarnyno mikroekologijos pasiekimų [1].
Koncepcijos autorius prebiotikams kelia šiuos reikalavimus:
neturi hidrolizuotis ir absorbuotis viršutiniuose virškinamojo trakto takuose;
turi būt selektyviniu substratu vieno arba keleto naudingų žarnyno mikrofloros atstovų, skatinantis jų augimą ir (arba) metabolinį aktyvumą;
turi gebėti gerinti žarnyno mikrofloros sudėtį,
turi indikuoti gastrointestinalinį arba bendrą efektą, pagerinti makroorganizmo, t.y šeimininko, sveikatą [5].
Prebiotikams priskiriami nevirškinamieji skaidulinio tipo oligosacharidai ir polisacharidai. Skiriamos kelios prebiotikų grupės : trumpos ir vidutinės grandinės polimerai is fruktozės liekanų – fruktooligosacharidai, fruktanai, tarp jų ir inulinas; iš gliukozės liekanų – gliukooligosacharidai, gliukanai ir dekstranai; iš galaktozės – galaktooligosacharidai.
Yra įvairių rūšių prebiotikų besiskiriančių tarpusavyje chemine sudėtimi. Tai galime pamatyti
pirmoje lentelėje [5]. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2011-09-20
DalykasMaisto technologijos kursinis darbas
KategorijaKita >  Maisto technologija
TipasKursiniai darbai
Apimtis18 puslapių 
Literatūros šaltiniai17 (šaltiniai yra cituojami)
Dydis1.32 MB
AutoriusGinta
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2010 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/DėstytojasŠernienė
Švietimo institucijaLietuvos sveikatos mokslų universitetas
FakultetasVeterinarijos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Prebiotikai naudojami pieno pramoneje [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Kursiniai darbai
  • 18 puslapių 
  • Lietuvos sveikatos mokslų universitetas / 3 Klasė/kursas
  • Šernienė
  • 2010 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą