Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Maisto technologija>Sūrelių kokybinis ir kiekybinis sudėties vertinimas
   
   
   
naudingas +2 / nenaudingas -2

Sūrelių kokybinis ir kiekybinis sudėties vertinimas

  
 
 
1234567891011121314
Aprašymas

Įžanga. Sūrelių cheminė sudėtis. Maisto produkto kokybinis vertinimas. Maisto produkto kiekybinis vertinimas. Reagentų tirpalų ruošimas. Neutralizacijos metodas. Maisto produkto kokybinės sudėties svarba. Išvados.

Ištrauka

Varškės sūrelis - labai skanus pieno produktas, pagamintas iš šviežiai spaustos varškės, naudojant įvairius ingredientus. Šiais laikais sūreliai turi didelę paklausą lietuvos rinkoje, asortimentas jų taip pat yra pakankamai didelis. Varškės sūrelis turtingas tiek angliavandeniais, tiek vitaminais, kurie yra būtini žmogaus organizmui. Šiame darbe pabandysiu išanalizuoti varškės surelio sudėtinių dalių sudėtį, aptarti kokybinį ir kiekybinį vertinimą. Šį maisto produktą pasirinkau todėl, kad glaistyti sūreliai yra mano mėgstamiausias maisto užkandis.
Sūreliuose yra vandens, sausųjų medžiagų, gyvūninių ir augalinių baltymų, riebalų (sočiųjų, mononesočiųjų, polinesočiųjų riebalų rūgščių), angliavandenių, iš jų – krakmolo, cukrų (mono- ir disacharidų), skaidulinių medžiagų; taip pat mineralinių medžiagų (natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio, geležies, cinko, seleno, jodo), vitaminų A, D, E, B1, B2, B6, B12, C, niacino (vitamino PP), folio rūgšties.

Nustatant sūrelių kokybę, labiausiai atsižvelgiama į dvi pagrindines rodiklių grupes — produkto maistinę vertę ir sko¬ninius privalumus. Aišku, maisto produkte neturi būti žmogaus sveikatai kenksmingų medžiagų.
Sūrelių maistinę vertę apsprendžia jų cheminė sudėtis. Juo sūrelyje yra daugiau riebalų, angliavandenių, baltymų, minerali¬nių medžiagų, vitaminų ir kitų žmogaus organizmui naudingų me-džiagų, tuo jis laikomas vertingesniu. Bendras produkto vertingumas paprastai išreiškiamas jo kaloringumu, atski¬rai nurodant svarbiausios organizmo ląstelių statybai medžiagos — baltymų — kiekį. Labai svarbu, kiek organizmas gali įsisavinti pro¬duktuose esančių maisto medžiagų. Apibūdinant produktus, tai turi būti nurodoma.
Produkto maistinė vertė daugiausia nustatoma laboratoriniais metodais. Dažniausiai taikomi cheminiai, fiziniai-cheminiai, fiziniai ir kiti metodai.
Sūrelių skoninės savybės turi taip pat didelę reikšmę. Gerai pagamintas ir gražiai pa¬tiektas, turintis gerą skonį ir malonų kvapą, sūrelis valgomas su malonumu, geriau suvirškinamas ir pilniau įsisavinamas. Todėl visai suprantama, kad, kylant gyventojų materiali¬niam ir kultūriniam lygiui, kaskart keliami didesni reikalavimai maisto produkto skoniui, aromatui, konsistencijai, spalvai. Gyven¬tojai nori gauti gražiai atrodančius ir dailiai įpakuotus sūrelius. Visi šie rodikliai yra nustatomi žmogaus organais — ragau¬jant, uostant, stebint spalvą, išvaizdą. Tai vadinamasis organoleptinis vertinimas. Kad būtų galima labiau suvienodinti organoleptinį vertinimą, yra naudojama balų sistema, arba organometrija. Kiek¬vienas rodiklis vertinamas tam tikru balų skaičiumi, ir pagal tai nustatoma produktų rūšis. Mūsų šalyje daugeliui produktų naudoja¬ma 100 balų sistema. Daugeliui produktų, pavyzdžiui, sviestui, sū¬riams, vynui, konditerijos gaminiams, arbatai, kavai ir kt., rūšis nustatoma, imant pagrindu organoleptinį vertinimą. Laboratorinis vertinimas čia tik nurodo, ar atitinka produktas standarto reikalaujamą sudėtį. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2011-05-09
DalykasMaisto technologijos namų darbas
KategorijaKita >  Maisto technologija
TipasNamų darbai
Apimtis12 puslapių 
Literatūros šaltiniai6
Dydis25.53 KB
AutoriusTadas
Viso autoriaus darbų3 darbai
Metai2011 m
Klasė/kursas1
Mokytojas/DėstytojasIlona Šostakienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
FakultetasTechnologijų fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Sureliu kokybinis ir kiekybinis sudeties vertinimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Namų darbai
  • 12 puslapių 
  • Kauno kolegija / 1 Klasė/kursas
  • Ilona Šostakienė
  • 2011 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+2
-2
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą