Analizinė chemija. Tikslas. Metodai. Kokybinė analizė. Selektyvi reakcija. Grupinis reagentas. Anijonų grupės. Tirpalų koncentracijos. Molinė koncentracija. Normalinė koncentracija. Masių veikimo dėsnis. Kompleksiniai junginiai. Kompleksinių junginių izomerija. Kompleksinių junginių stabilumas. Kompleksinių junginių panaudojimas analizinėje chemijoje.
Chemija, špera(4 puslapiai)
2005-06-10
Pagrindinės baltymų funkcijos, sudėtis, struktūra, savybės. Baltymų klasifikacija. Paprastų baltymų virškinimas, įsisavinimas, puvimas. Amino rūgščių apykaita: peraminimas, dekarboksilinimas, dezaminimas. Ūmios fazės baltymai. Laisvieji radikalai. Kraujo plazmos baltymai. Bendrojo baltymo nustatymas. Baltymų frakcijų nustatymas, diagnostinė reikšmė. Disproteinemijos. Šlapimo rūgšties nustatymas. Kreatinino nustatymas kraujo serume, šlapime. Susidarymas organizme. Ureos nustatymas kraujo serume ir šlapime. Uremijos priežastis ir diagnostinė reikšmė. Kraujo Ph acidozė ir alkalozė. Bilirubino frakcijos, jų susidarymas. Bilirubino nustatymas ir diagnostinė reikšmė. Pagrindinės angliavandenių funkcijos, sandara, klasifikacija. Gliukozės skaidymas organizme: aerobinis ir anaerobinis gliukolizės ciklas. Gliukogenozės. Gliukoneogenezė. Gliukozės koncentracijos nustatymas kraujo serume. Klinikinė reikšmė. Tolerancijos mėginys. Amoniako nukenksminimas organizme, šlapalo sintezė. Lipidų sandara, klasifikacija, funkcijos. Lipoproteinai, jų funkcijos organizme. Cholesterolis ir aterosklerozė. Cholesterolio nustatymas, diagnostinė reikšmė. MTL ir DTL esančio cholesterolio nustatymas, diagnostinė reikšmė. Vandens apykaita organizme. Na,K,Cl nustatymas, klinikinė reikšmė. Fe apykaita organizme. Nustatymas kraujo serume. Fermentų cheminė prigimtis, sudėtis, savybės, reikšmė medicinai. eta-amilazės nustatymas serume. ALT ir AST, rūgštinės ir šarminės fosfatazės nustatymas. Kraujo krešėjimo fiziologija. Kraujo krešėjimo kaskadų teorija. Hemoraginės diatezės. Kraujo prieškrėšuminė sistema. Plazmos rekalcifikacijos laikas. Protrombino ir fibrinogeno nustatymas plazmoje. Kraujo krešėjimo laiko nustatymas pagal Li-Vaitą. Hormonai. 17 ketosteroidų nustatymas šlapime. Biocheminių tyrimų kokybės kontrolė. Saugos priemonės. Laisvieji radikalai, antioksidantai.
Medicina, špera(26 puslapiai)
2005-06-10
Gamtiniai ištekliai. Natris, kalis, libidis, rubidis, berilis, magnis, kalcis, stroncis, baris, boras, aliuminis, galis, indis, talis, galis, indis, anglis, silicis, germanis, alavas, švinas - junginiai, jų savybės, gavimas, panaudojimas. Junginiai. Silicis. Deguoniniai silicio junginiai. Azotas, fosforas, arsenas, stibis, bismutas. Azoto junginiai. Deguoniniai azoto junginiai. Deguoniniai junginiai. Deguonis, siera, selenas, telūras, polonis. Sieros oksidai. Halogenai. Vandenilio halogenidai.
Cheminiai elementai, špera(27 puslapiai)
2005-06-10
Higienos apibrėžimas, istorija, problemos ir uždaviniai. Gyvulinės kilmės maisto produktų higieninė charakteristika. Oro cheminė sudėtis. Oro teršalų charakteristika Lietuvoje. Saulės radiacija. Jos poveikis ir reikšmė žmogui. Vitaminų mitybinė reikšmė. Normos. Reikalavimai geriamojo vandens kokybei. Vitamino C nustatymas maisto produktuose. Geriamojo vandens organoleptinių savybių tyrimai. Geležies nustatymas. Rūgštingumo nustatymas įvairiuose maisto produktuose. Oro fizinių savybių tyrimai (temperatūra, drėgmė, oro judėjimo greitis, atmosferinis slėgis). Valgomosios druskos nustatymas. Nitritų, nitratų nustatymas vandenyje. Liekamojo chloro nustatymas vandenyje. Duonos kokybės rodyklių įvertinimas. Darbas su liuksmetru. Pieno tyrimai. Drėgmės nustatymas įvairiuose maisto produktuose.
Fiziologija, špera(5 puslapiai)
2005-06-10
Mikrobiologijos mokslo kūrėjai. Bakterijų klasifikavimas. Bakterinės ląstelės strūktura. Mikroorganizmų rūšis. Gramo dažymo būdas. Mikroorganizmų kultūrinės savybės standžiose ir skystose terpėse. Sterilizacija. Jautrumo antibiotikams nustatymas disko metodu. Infekcinės ligos periodai. Antikūnai. Imunitetas. Vakcinos ir serumai. Grynos kultūros identifikavimas. Mikrobiologinio tyrimo metodai ir jų panaudojimas. Streptokokai. Neiserijos. Patogeninės enterobakterijos. Enterobakterijų bendra charakteristika. Jersinijų kultyvavimo ypatybė. Šigelių patogenezė, klinika, tyriamoji medžiaga. Tuberkuliozės mikobakterijų tinktorinės savybės. Difterijos sukėlėjo toksigeniškumo nustatymas. Patogeniniai sporiniai anaerobai. Kokie mikrobiologiniai rodikliai nustatomi geriamajame vandenyje. Kokie mikrobai sukelia maisto produktų gedimą. Sanitarinių indikatorinių savybės. ŽIV struktūra. Laimo ligos sukėlėjai. Juodligės sukėlėjo morfologija, kultūrinės savybės.
Medicina, špera(14 puslapių)
2005-06-10