Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Biologija>Genetika>Nutukimo ir badavimo biochemija
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Nutukimo ir badavimo biochemija

Aprašymas

Įvadas. Riebalinis audinys. Lipogenezė. Lipolizė. Adipokinai. Kūno masės ir energijos homeostazės neuroendokrininis reguliavimas. Aferentiniai signalai iš virškinamojo kanalo į smegenis. Kasos hormonų įtaka maisto suvartojimui. Maisto medžiagų įtaka maisto suvartojimui. Neuromediatoriai. Anoreksigeniniai ir oreksigeniniai signalai. Veiksniai, slopinantys maisto suvartojimą (anoreksigeniniai signalai). Veiksniai, skatinantys maisto suvartojimą. Kiti netiesioginiai maisto suvartojimo reguliatoriai. Vaistinės medžiagos nutukimui gydyti. Badavimas. Badavimo klalifikacija. Energinių atsargų persiskirstymas badaujant. Neurogeninės anoreksija ir bulimija. Maitinimas po badavimo. Išvados.

Ištrauka

Nutukimas yra patologinis neutraliųjų riebalų perteklius organizme. Jis gali būti pirminis ir antrinis. Pirminis yra susijęs su padidėjusiu maisto suvartojimu ir sumažėjusiomis organizmo energijos sąnaudomis. Antrinis nutukimas atsiranda esant įvairioms endokrinopatijjoms. Nutukusiems žmonėms padidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, hipertenzija, D tipo cukriniu diabetu, tulžies pūslės, sąnarių ligomis ir tam tikromis vėžio formomis.
Nutukimas - būklė, kai kūno masės indeksas (KMI) yra daugiau negu 30 kg/m2. Esant antsvoriui šis indeksas didesnis negu 25. Nutukimą sukelia netinkamas maisto medžiagų pasirinkimas ir energijos perteklius organizme. Naujausi tyrimai atskleidė daug naujų nutukimo patofiziologijos ir biochemijos aspektų. Pagrindiniai nutukimo požymiai:
1) riebalų pertekliaus kaupimasis kepenyse, po oda, taukinėje, pasaituose, inkstų kapsulėje, epikarde, raumenyse, kasos salelėse;
2) aktyvių signalinių molekulių— leptino, adiponektrino,rezistino gausus išsiskyrimas iš riebalinio audinio ir laisvųjų riebalų ragščių kaupimas riebaliniame audinyje;
3) riebalinio audimo makrofagų aktyvinimas.
Didžiausią įtaką turi apetitas, suvartojamo maisto kiekis (persivalgymas), maisto sudėtis, energijos perteklius, maisto medžiagų metabolizmo greitis, psichologiniai veiksniai ir žmogaus genotipas. Normalaus svaorio suaugusio žmogaus riebalinio audinio trigliceriduose yra sukaupta apie 150 000 kcal energijos, baltymų peptidiniuose ryšiuose ir amino rūgštyse - 24 000 kcal, gliukozėje bei glikogene - apie 1000 kcal. Organizmo gyvybiniams procesams palaikyti (naujų medžiagų sintezei, raumenų darbui, kūno temperatūrai palaikyti ir kt) per parą reikia apie 2 500 kcal.
Su nutukimo priežastimis ar jo pasekmėmis glaudžiai susiję metabolizmo sutrikimai, sukelti persivalgymo, daugybė organizmo funkcijų sutrikimų, kūne žinomi kaip metabolinis sindromas ir rezistentiškumas insulinui. Nutukimo etiopatogenezei būdingas adipocitokinų perteklius, padidėjęs laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, kasos salelių hiperinsulinemija.
Apetitas atsiranda tuo momentu, kai baigiasi išorinis maitinimasis ir prasideda riebalų utilizacija iš atsargų, sukauptų riebalinio audimo adipocituose, t. y. tada, kai organizmas pradeda naudoti metabolinės energijos atsargas (lipolizė). Didelį apetitą galima reguliuoti medikamentais, kurie "išmoko" mažiau valgyti. Nutukimas prasideda tada, kai riebaliniame audinyje pradeda vyrauti ne riebalų skaidymas (lipolize), bet riebalų sintezė (lipogenezė). Adipocituose nenutrūkstamai palaikoma pusiausvyra tarp lipogenezės ir lipolizės.
Badavimas yra priešinga nutukimui problema, kai organizmas visiškai ar iš dalies neaprūpinamas būtinomis maisto medžiagomis. Trūkumas yra susijęs su sumažėjusia apykaita, giliu nervų sistemos slopinimu, gyvybingumo sumažėjimu ir kt.

TIKSLAS : Išanalizuoti nutukimo ir badavimo biochemiją.
UŽDAVINIAI:
1. Susipažinti su nutukimo procesu.
2. Paaiškinti, kaip vyksta kūno masės ir energijos neuroendokrininis homeostazės reguliavimas.
3. Susipažinti su badavimo procesu. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2012-06-11
DalykasGenetikos referatas
KategorijaBiologija >  Genetika
TipasReferatai
Apimtis22 puslapiai 
Literatūros šaltiniai5
Dydis99.88 KB
Autoriuswauch
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2011 m
Klasė/kursas1
Mokytojas/DėstytojasR. Jankauskienė
Švietimo institucijaKlaipėdos valstybinė kolegija
FakultetasSveikatos mokslų fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Nutukimo ir badavimo biochemija [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 22 puslapiai 
  • Klaipėdos valstybinė kolegija / 1 Klasė/kursas
  • R. Jankauskienė
  • 2011 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą