Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Pramonė ir gamyba>Likerio gamybos skyriaus projektavimas
   
   
   
1
naudingas +1 / nenaudingas 0

Likerio gamybos skyriaus projektavimas

  
 
 
12345678910111213141516
Aprašymas

Įžanga. Kursinio darbo užduotis. Trumpa žaliavų charakteristika. Principinė technologinė schema ir jos aprašymas. Gamybinės sanitarijos ir asmens higienos reikalavimai. Kokybės kontrolės organizavimas ir kokybės užtikrinimas. Kokybės kontrolės organizavimas. Metodai. Žaliavų standartai. Gamybinės receptūros skaičiavimas. Likerio "Vilnelės" duomenys. Reikalingos įrangos parinkimas ir paskaičiavimas.

Ištrauka

Likeris - labai populiarūs gėrimai. Vartojami tiek vieni, tiek kaip sudėtinės kokteilių dalys. Be to gali būti naudojami ir kaip aromatizuojanti medžiaga, pakeičianti sirupą. Likeriai gerai tinka maišyti su degtine, džinu, viskiu, konjaku, įv. vynais, pienu, grietinėle, ledais, arbata, kava, apelsinų ir citrinų sultimis.Bet geriausiai likerio skoninės savybės atsiskleidžia jį vartojant vieną. Likeris - gėrimas užbaigiantis valgymą.
Šio gėrimo biografija labai garbinga ir solidi. Seniausi europietiški likeriai "Benediktinas" (Prancūzija; pavadinimas kilo nuo vienuolių benediktinų), "Šaltrezas" (pavadinimas pagal Šartro miestą Prancūzijoje), "Kiumelis"(Olandija). Šie gėrimai žinomi nuo 17a. Bet pirmieji likeriai pradėti gaminti daug anksčiau (nuo 9 a. daugelyje Vakarų Europos vienuolynų). Jie buvo vadinami vaistinių ir prieskoninių augalų eleksyrais ir jais buvo gydomi ligoniai.
Gaminant likerius vaisiai, uogos, prieskoniai ir aromatiniai komponentai "pritraukiami" vandens-spirito mišinyje."Pritrauktas" mišinys sumaišomas su cukrumi, dažančiomis medžiagomis ir spiritu. Po to mišinys filtruojamas ir išlaikomas ąžuolinėse statinėse.
Likeriai būna 3 tipų : desertiniai, stiprūs, kremai.
Stiprūs likeriai: "Ananasinis", "Benediktinas", "Šaltrezas", "Bočių", "Mėtinis", "Senasis Talinas" . Tai likeriai saldaus skonio su įv. prieskoniais. Jų aromatas priklauso nuo žaliavos ypatybių. Šie likeriai yra 35-45% stiprumo ir turi 32-50% cukraus. Lietuvoje populiarus likeris "Krupnikas" - gaminamas iš spirito, medaus, cukraus sirupo ir užpilo. Užpilas ruošiamas iš 10 prieskonių: meškuogės, vanilės, cinamono ir kt. "Krupnikas" yra aukso spalvos, saldaus, kiek deginančio skonio su medaus prieskoniu.Likeris yra 40% spirito ir 37.7% cukraus.
Desertiniai likeriai: tai likeriai silpnesni nei stiprūs. Spirito kiekis nuo 25 iki 30%, cukraus daugmaž tiek pat. Skonis dažniausiai rūgščiai saldus su vaisių, uogų, kavos ir kitų komponentų prieskoniu. Aromatą taip pat lemia žaliava. Asortimentas: "Vyšnių", "Kavos", "Šokoladinis" ir daugelis kitų. Lietuvoje populiarus "Žagarės vyšnių" - ruošiamas iš spirito, vyšnių sulčių, vanilės, cukraus, citrinos rūgšties, karčiųjų migdolų aliejaus. Šis likeris yra tamsių vyšnių spalvos, saldaus, kiek kartoko skonio ir vyšnių aromato. Jame yra 30% spirito, 45% cukraus ir 0.45g rūgščių, perskaičiavus jas į citrinos 100 cm.
Kremai: 20-30% stiprumo ir 40-60% cukraus, tirštos konsistencijos gėrimai, paruošti iš pusgaminių su ingridientais. Jiems būdingą tirštą konsistenciją suteikia didelis cukraus kiekis. Asortimentas: "Šokoladinis", "Braškių", "Aviečių", "Irisch Mist", "Caroland" , "Bayles", "Rojaus paukštė". ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2009-02-27
DalykasPramonės ir gamybos kursinis darbas
KategorijaPramonė ir gamyba
TipasKursiniai darbai
Apimtis13 puslapių 
Literatūros šaltiniai4
Dydis39.23 KB
AutoriusDanguolė
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2004 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/DėstytojasA. Sugintienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
FakultetasTechnologijų fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Likerio gamybos skyriaus projektavimas [speros.lt].doc
 

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Kursiniai darbai
  • 13 puslapių 
  • Kauno kolegija / 3 Klasė/kursas
  • A. Sugintienė
  • 2004 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą